Hvad er PIU

Praktik i udlandet

PIU står for Praktik i Udlandet og er en mulighed for alle 3D-college- og Webit-elever har.

Som en del af hovedforløbet på uddannelsen, skal alle elever færdiggøre 60 ugers praktik hos relevante virksomheder. En andel, eller alle, af disse 60 ugers praktik kan tages i udlandet og skolen vil fremover satse mere på dette tilbud.

Hvorfor vælge PIU?

PIU giver dig, som elev, mulighed for at komme ud og se verden, dygtiggøre dig ved en succesrig udenlandsk virksomhed og udvikle dine sprogkundskaber i en ny kultur.

Du skal have mod på at lære nye mennesker at kende og give slip på de trygge rammer hjemme i Danmark, men vil tilgengæld få oplevelser for livet og måske sikre dig et spændende job i udlandet, når du afslutter studiet.

Hvordan kommer jeg i praktik?

Den første mulighed

Du opsøger selv en praktikplads i udlandet.

Den anden mulighed

Skolen anbefaler dig et praktiksted som matcher din personlige profil.

Den tredje mulighed

Din nuværende, danske praktikplads udsender dig i en periode til en anden afdeling eller virksomhed. Uanset hvilken vej du vælger, gælder der samme støttemuligheder fra AUB og 3D-College’s vejledning.

Overvejer du selv at tage kontakt til virksomheder, kan det være en god idé at inddrage dit eget netværk i din research; venner der har været i praktik, dine forældres venner og kollegaer, tidligere praktiksteder eller arbejdspladser osv. Ofte vil anbefalinger fra dit eget netværk give dig bedre adgang til en virksomhed end en direkte kontakt, men det skal naturligvis ikke afholde dig for at gribe muligheden for at kontakte din drømmevirksomhed. Hvis du gerne vil tage kontakt til en virksomhed, kan det være en god idé og søge vejledning ved skolens PIU koordinator, Rasmus, hvor du kan få gode råd og tips til hvordan du øger dine chancer for en praktikplads.

Den anden mulighed foregår løbende, i takt med at skolen aktivt søger nye muligheder for samarbejde med virksomheder i udlandet eller danske virksomheder med udlandsafdelinger. Her vil skolen i samarbejde med virksomheder lave ønskeprofiler på trainee’s, som matches med skolens talenter. I samarbejde med skolens PIU koordinator, kan udvalgte elever tage kontakt til virksomhederne og komme i betragtning til en praktikplads.

OBS: Den tredje mulighed forudsætter, at du allerede har en dansk praktikplads og du derigennem har mulighed for at blive sendt ud i praktik. Fordelen her er danske overenskomster og løn.

Her har din danske praktikplads det primære ansvar for dine forsikringer, løn og aftaler, men du kan stadig søge hjælp ved skolens PIU koordinator. Salgsargumentet for den danske virksomheden er, at de kan få refunderet størstedelen af din løn gennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) og derfor ikke koster dem en masse penge.

Tag en snak med vores PIU vejleder

AUB

Den største forskel på dansk og udenlandsk praktik, er, at du ikke er indbefattet under danske overenskomster, men i stedet skal forhandle løn med dit praktiksted. Udover din løn, har du støttemuligheder fra AUB. De kan årligt give op til 32.000 kr sammenlagt til følgende gøremål:

 • Rejseomkostninger i forbindelse med ansættelsessamtaler i udlandet – op til 3 gange årligt.
 • Rejseomkostninger i forbindelse med afholdelse af ferie og helligdage ved længere udsendelser.
 • Rejseomkostninger i forbindelse med obligatorisk undervisning i Danmark.

 

 • Op til 4000 kr i støtte til boligindskud i udlandet.
 • Op til 2000 kr i støtte til depositum i udlandet.
 • 50% af huslejen i udlandet. (dog maks 1800 kr/mrd)
 • Løngodtgørelse under dansk skoleophold.

Husk dog på at du kun kan modtage 32.000 årligt til alle posterne (pånær løngodtgørelse). Dette rådighedsbeløb starter fra første måned man modtager støtte og ét år frem. I forbindelse med rejseomkostninger, forventes det, at du altid tager den billigste offentlige transportmulighed.

Hvad er PIU?

At tage sin praktik i udlandet har en række fordele i form at oplevelser, kontakter og personlig udvikling.

Derudover indbefatter det også nogle udfordringer, som man bør veje med sig selv, inden man rejser afsted.

Herunder kan du se hvilke praktiske og personelig udfordringer vi ofte ser hos vores PIU elever.

The PIU Programme

Placement abroad from a Danish vocational college

Placement abroad from a Danish vocational company

Praktiske udfordringer

 • Visum og Udenrigsministeriet (UM): Husk at tjekke om stedet du skal i praktik ved, ligger i et land der kræver en speciel arbejds- eller opholdstilladelse for at du kan gennemføre din praktik (fx USA). Ligeledes er det en god idé at UMs rejsevejleder for at sikre dig, at landet er trygt at opholde sig i. AUB giver IKKE støtte, hvis du rejser til et land, som UM fraråder.
 • Bank: rådfør dig hos din egen bank omkring eventuelle aftaler med udenlandske banker eller filialer inden du rejser afsted. Ligeledes bør du læse op på, hvilke bank regler der er for dit praktik-land; hvor svært eller hvor nemt er det som dansk statsborger at få en lønkonto i landet?
 • SKAT: Afhængigt af længden på dit ophold og din rejsedestination, gælder forskellige regler for, hvor meget skat, og til hvem, du skal betale. Forhør dig derfor hos SKAT og på Uddannelses- og Forskningsminsteriets site inden du skal afsted.
 • Bolig: I udgangspunktet er du selv ansvarlig for at anskaffe bolig under ophold i udlandet og det kan derfor være en god idé at komme igang med dette, så snart du har fundet et praktiksted. I nogle tilfælde vil dit praktiksted kunne hjælpe med denne process, men det er ikke givet på forhånd. Skolen arbejder aktivt på at finde boligløsninger med samarbejdspartnere, i takt med at projektet og samarbejder udvikler sig, således at det i fremtiden vil være lettere at finde et bolig i visse PIU forløb.
 • Transport: Du kan få fuld refundering på din rejseudgifter til virksomheder i udlandet, så længe det det falder under AUB’s katagorier (se AUB). Husk at det forventes, at du altid tager den billigste offentlige transportmulighed.

 

Personlige udfordringer:

 • Forberedelse: at tage et PIU forløb, kræver at man er villig til at investere noget tid forud for en praktik, til at orientere sig omkring de praktiske udfordringer nævnt ovenfor.
 • Ressourcestærk: det kræver man har lidt overskud og ben i næsen, hvis man vil et udlandsophold. Du har ikke samme adgang til dine normale støttekilder, såsom familie, venner eller undervisere. Det er derfor vigtigt at du kan passe godt på dig selv og organisere praktiske dagligdags aktiviteter.
 • Social villighed: uanset om man er introvert eller ekstrovert, er det vigtigt at vise en vis mængde social villighed i udlandet. Det sender et godt signal til din praktikplads, hvis du viser interesse i din kollegaer, og det er vigtigt for dig selv at lære kulturen og normen i dit værtsland at kende.